Мисли

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."
Мартин Нимьолер (1892 - 1984)

сряда, 2 февруари 2022 г.

Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2022 година съдържа предложения изменения на няколко закона, между които ЗКИР, ЗГК и ЗУЧК.

Внесеният Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 година предлага и преструктуриране на държавното управление. Налага се да четем и мислим бързо, защото не е спазена предвидената в Закона за нормативните актове процедура.

Предлагаме на вниманието Ви някои от промените.

"С предлаганите промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) се предвижда създаването на Държавна агенция по вписванията (ДАВ) към Министерския съвет, която да бъде правоприемник на Агенцията по вписванията (АВ) към Министерството на правосъдието, Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Централния регистър на особените залози, който е към Министерството на правосъдието. Към агенцията се предвижда да преминат и съдиите по вписванията, които се назначават от министъра на правосъдието, но се ръководят административно от съответния председател на районен съд."

"Основна цел на агенцията е осигуряване на правна сигурност в икономическия, обществения и стопанския живот в страната чрез създаване, поддържане и развитие на електронните публични регистри и изграждане на единен електронен регистрационен център.

Основен приоритет в развитието на агенцията е въвеждането на модерна централизирана електронна регистърна система, която да обхване освен съществуващите, водени от агенцията регистри и други регистри, водени в рамките на съдебната и изпълнителната власт."

Очаква се в резултат на преминаването на АГКК към ДАВ да бъде подобрена цялостната организационна дейност в областта на кадастъра и имотния регистър, да се подобри административното обслужване на потребителите, като бъдат предотвратени грешки, непълноти или неточности в кадастралната карта и при създаването на имотните партиди. Ще има и вътрешен обмен на данни между първични за държавата регистри, което ще гарантира правна сигурност

Трябва да отбележим, че проблемите в кадастъра произлизат от неспазването на действащите в момента нормативи. Твърде е възможно, предвидените в проектозакона промени да доведат дори до влошаване на и без това недоброто качество на кадастралните карти. В крайна сметка, кадастърът се създава със средствата на геодезията, а този законопроект малко или много ще скъса тази връзка! Там, където колегите геодезисти работят с мисъл за постигане на качество и съхранение на собствеността, надали ще се наблюдават проблеми. Където, обаче, кадастралната информация се използва за незаконно обогатяване на лица от криминалния контингент, най-вероятно ще берем ядове...
Хубавото е, че ще наблюдаваме и разкъсване на дълго поддържани корупционни връзки. Интересно е да видим реакцията и на казионните организации... Интересно ще е да проследим и дебатите в парламента...


Инж. Йоан Каратерзиян
Председател на УС на
Камарата на геодезистите в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар