Мисли

"Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори."
Мартин Нимьолер (1892 - 1984)

понеделник, 22 януари 2024 г.

Становище по ЗИДЗКИР, публикуван за обществено обсъждане на 20 декември 2023 г.

Настояваме за
  • Въвеждане на мандатност и високи професионални качества на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и началниците на служби по геодезия, картография и кадастър (СГКК).
  • Антимонополно законодателство по отношение на съсловните организации.
  • Предоставяне на правоспособност на колегите, придобили трета професионална степен по професията "Геодезист" и техниците-геодезисти със специалност "Геодезия, фотограметрия и картография" за дейностите, за които са придобили държавно признати знания и умения.
  • Участие на правоспособните лица в проверката, приемането на кадастралната карта и кадастралните регистри (КККР) и специализираните карти и регистри (СКР).
  • Случайно разпределение на преписките в СГКК и т.н.


КГБ - знак5.jpg


КАМАРА НА ГЕОДЕЗИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ



Електронен адрес: www.geodezisti.net


Регистрационен № СТ-129 от 19.01.2024 г. 




ДО

МИНИСТЪРА НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО



Относно:

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, публикуван за обществено обсъждане на 20 декември 2023 г.


Уважаеми г-н Цеков,

В предложените идеи за изменения и допълнения на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) е наложително да намерят място няколко изключително важни промени, без които кадастърът ще продължи да влошава качеството си, а Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) и Службите по геодезия, картография и кадастър (СГКК) ще стават носители на феодализма и ще си останат агенция и служби единствено по кадастър, без да дават възможност за развитие на геодезията.

В този смисъл, правим следните общи и конкретни предложения:


  1. Въвеждане на мандатност на ИД на АГКК и Началниците на СГКК.

В чл. 11 на ЗКИР се правят следните изменения и допълнения:

В т. 2 на ал. 3, числото „5“ се заменя с „12“.

Към ал. 3 се добавя нова т. 4 със следния текст: „4. не е заемало тази длъжност повече от 8 години сумарно.

В ЗКИР се въвежда нов Чл. 13а със следния текст:

Чл. 13а. (1) Службата по геодезия, картография и кадастър се ръководи от началник.

(2) Началникът може да бъде лице, което:

1. е завършило висше образование по геодезия с образователно-квалификационна степен "магистър";

2. има най-малко 8 години стаж по специалността;

3. не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.

4. не е заемало тази длъжност повече от 8 години сумарно.

(3) Обстоятелствата по ал. 3, т. 3 се установяват служебно от органа по назначаване. Чуждите граждани представят свидетелство за съдимост или аналогичен документ.

Мотиви:

Стаж по специалността от 5 години е твърде незначителен за толкова отговорна длъжност. В процеса на обучение се включва и процесът на практика, през която специалистът се сблъсква с извънредно много и най-различни проблеми. Нормалният период, в който се получават необходимите знания и умения за заеманата длъжност е не по-малко от 12 години. Аналогично, за началниците на службите по геодезия, картография и кадастър, стажът по специалността не може да бъде по-малък от 8 години.

Едновременно с това, за да се намали вероятността от злоупотреби, водени от „преяждането с власт“, каквито се набиват на очи в някои СГКК, е задължително ограничаването на времето на заемане на длъжностите на Изпълнителен директор на АГКК и Началник на СГКК.

 

Това е една от най-важните промени, които трябва да намерят място в бъдещия законопроект. Загубата на правилна преценка и преяждането с власт в съчетание с огромните правомощия на началниците на СГКК и липсата на контрол от страна на ИД на АГКК са едни от пагубните за професионализма, а от там – на геодезическата гилдия, следствия от дълговременното застояване на ръководните постове. Разбира се, болшинството от началниците на служби си вършат работата, която изисква от тях законът, но е достатъчно да има един безконтролен с помисли единствено за лично облагодетелстване и властнически пориви, за да преобрази напълно добрите идеи на колегията.

  1. В § 36 от проекта, т. 1 да се отмени.

Мотиви:

Предложеното изменение е необосновано и поражда съмнение, че целта му е налагане на монопол в представителството на геодезическото съсловия. В Република България трябва да има 300 общински и районни експертни съвета по устройство на територията. Мотивите в чл. 5, ал. 4 да бъдат упоменати конкретни съсловни организации беше изостаналото схващане от времето на „развития социализъм“, че едно съсловие трябва да се представлява от една организация с един ръководен орган и един председател. „Единоначалието“ е залегнало и в управлението на прокуратурата, което в момента се променя. Властването над обществото е най-лесно при такава структура не само на властта, а и над обществените единици. Именно затова трябва да вървим към съграждане на друг модел, в който има представяне на различните съсловия с оглед различните проблеми, които са наболели и съобразно различното географско разпределение на членовете им. Няма съмнение, че в момента КАБ и КИИП обединяват всички специалисти, които вземат участие в устройственото планиране и инвестиционното проектиране – областите, които намират поле на дискусия в упоменатите в нормата съвети. Не е нормално, обаче, обхватът от поименно изброени неправителствени организации да се увеличава своеволно, без поне икономическа обосновка, както това бе направено с включването в текста на Съюза на архитектите в България (САБ). Апропо, ако е необходима промяна в текста, то последния трябва да бъде изключен… Трябва да си зададем и въпроса, има ли Камарата на инженерите по геодезия (КИГ) необходимата членска маска, равномерно разпределена по общини и с необходимия опит и качества да осигури представители за 300 експертни съвета по устройство на територията, как ще се заплаща участието им от кого?

Тук по-скоро трябва да се вменят задължителни минимални изисквания към участниците в ЕСУТ – 10 години работа по специалността, ежегодни обучения в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и правото и т.н.

Трябва да се преосмисли и участието на представителите на КИИП в тези експертни съвети – то трябва да бъде увеличено със специалистите от отделните секции в сдружението. В КИИП специалистите са разделени в цели осем, които рядко намира място в кръга специалисти, а са жизнено важни за правилното функциониране на инвестиционния процес.

  1. Предоставяне на правоспособност на колегите, придобили трета професионална степен по професията "Геодезист" и техниците-геодезисти със специалност "Геодезия, фотограметрия и картография" за дейностите, за които са придобили държавно признати знания и умения.

Не е тайна за никого, че нашите колеги, които не са придобили магистърска степен, се справят изключително добре на терена и в канцеларската работа. Повечето правоспособни лица разчитат именно на тях, при извършването на дейностите по кадастър и то без пряк контрол от правоспособно лице. Освен това, обучението във висшите учебни заведения, само за получаване на възможност легално и самостоятелно да се извършва стопанска дейност в областта на кадастъра, намаля реномето на самите висши учебни заведения. За да може всеки участник в процеса по създаване и актуализиране на КККР да носи своята отговорност и в крайна сметка, целта на закона да бъде постигната,  е необходимо предоставяне на съответните права на нашите колеги-техници.

  1. Участие на правоспособните лица в проверката, приемането на КККР и СКР.

Приобщаването на правоспособни лица към контрола на качеството и пълнотата на КККР и СКР е от решаващо значение за постигането на целта на закона – създаване и поддържане на тези карти в актуално състояние. При сегашната липса на кадри буди недоумение избягването от страна на АГКК и съответните СГКК на всякакъв досег и липсата на доверие в това отношение към правоспособните лица – тези, които се сблъскват най-често с проблемите на кадастъра.

  1. Необходимо е въвеждането на случайно разпределение на преписките към различни колеги в СГКК.

При недобросъвестно изпълнение на задълженията е възможно умишлено разпределяне към едни и същи служители на проекти, изработени от “неудобни” или “непослушни” правоспособни лица, както и по отношение на “неудобни” или “непослушни” възложители. Това се е случвало и се случва в момента.

  1. Въвеждането на преглед на преписки от правните консултанти на случаен принцип.

В момента единствено началниците на СГКК избират кои преписки да бъдат преглеждани от правните консултанти и по кои преписки последните да вземат отношение или да се явяват на дела. Началниците на СГКК могат по свое усмотрение да поискат правна помощ по преписки, които те преценят и в момент, в който отново лично те преценят. Ако има недобросъвестен началник на служба, защитата на правата на засегнатите в административното производство, а след това и в съдебното е causa perduta…

  1. Чл. 20, ал. 1, т. 4 (нова): “Да предоставя информация на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за станали му известни факти по отношение на грешки и непълноти и явни фактически грешки в кадастралната карта и специализираните карти и регистри.

Необходимостта на това допълнение е обусловена от включването на правоспособните лица в дейностите по последваща проверка за дефекти в КККР и СКР и внасянето на неоценима помощ в работата на АГКК и СГКК, която в момента не се извършва.

  1. Чл. 28, ал. 4 да се допълни, както следва: “При въвеждане на кадастрални данни в информационната система се посочват основанието и датата на въвеждането им.”

Липсата на информация по отношение на изменението на КККР без заповед води до възможност за злоупотреби, чрез укриване от обществеността на сроковете и основанията за изменение и допълване на КККР. И сега в КАИС не намират място административните актове на повече от две изменения, а за датите на измененията без издаване на заповед, въобще не може да се говори.

 

Следващите изменения не е във връзка с “изискванията на разработваната нова информационна система на кадастъра”, но поради това, че е темата е включена в проекта, предоставен за предварително обсъждане от АГКК, се налага да направим следните предложения. Монополът на съсловна организация в определена област е немислим и противоконституционен.

  1. Чл. 36 от ЗГК да придобие следния вид:

“Чл. 36. (1) Камарата на инженерите по геодезия е юридическо лице със седалище София.

(2) Камарата на инженерите по геодезия осъществява дейността си на територията на страната чрез областни структури – колегии. Областните колегии не са юридически лица. Членството в тях е по постоянен адрес на лицата. Седалището, Структурата структурата, мандатът, функциите, правомощията и бюджетът на областните колегии се уреждат в устава на камарата.”


С уважение, Ангел Друмев,

Председател на Управителния съвет на

Камарата на геодезистите в България

гр. Варна, 19 януари 2024 г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар